De uitbreiding van het kersverse kabinet-Rutte III was een idee van de kinderburgemeester van Leeuwarden. Die vroeg De Jonge en Blokhuis op een themadag over jeugdbeleid in Amsterdam om een kinderstaatssecretaris en dat leek de twee een goed idee. Maar ,,dan vind ik dat ik ook een eigen kinderminister mag”, bedong De Jonge volgens de Kindercorrespondent.

Het ministerie van Volksgezondheid van De Jonge en Blokhuis, dat verantwoordelijk is voor jeugdbeleid, is het eerste departement dat kinderbewindspersonen aanstelt. De vertrokken minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem kreeg bij zijn laatste Prinsjesdag al wel hulp van ‘mini-minister voor één dag’ Haci Nuh.

Wat Blokhuis betreft komt de kinderstaatssecretaris ,,met enige regelmaat langs op het ministerie om met ons te overleggen”. ,,Daar worden wij beter van en vooral alle kinderen en gezinnen in Nederland.” Hij kan zich ,,heel goed voorstellen dat kinderen allerlei slimme tips en adviezen hebben, praktische dingen waar volwassenen niet zo snel opkomen.”