De moeder van de in Nederland opgegroeide kinderen Howick (12) en Lili (11) is maandag naar Armenië uitgezet. Haar kinderen zijn nog hier. ,,Ik kan me niet herinneren ooit eerder te hebben gezien dat de kinderen alleen achtergelaten worden”, aldus Eikelboom. ,,Onbehoorlijk” noemt hij dit handelen van verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie).

In Nederland geldt een zogeheten ‘kinderpardon’ waarbij kinderen die bijvoorbeeld hier al heel lang wonen, niet uitgezet worden. De praktijk is echter volgens Eikelboom dat het kinderpardon bijna nooit geldt en nagenoeg alle kinderen toch uitgezet worden. In de kabinetsformatie die momenteel speelt, ligt deze kwestie ook op tafel. ,,We hebben nu de gekke situatie dat de regelgeving rond het kinderpardon misschien gaat veranderen, maar dat er toch ineens enorme haast gemaakt wordt met uitzettingen.”

Honderden mensen, onder wie veel klasgenootjes van Howick en Lili, hebben de afgelopen dagen actie gevoerd tegen de uitzetting van de twee kinderen en hun moeder. De demonstranten hoopten dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) gebruik zou maken van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid en de kinderen en hun moeder alsnog een verblijfsvergunning zou geven. Die hoop bleek ijdel.

Afgelopen vrijdag oordeelde de bestuursrechter in een spoedprocedure dat de uitzetting mocht doorgaan.