Dat stelt kinderrechtenorganisatie Save the Children. De organisatie is een petitie gestart om de Nederlandse regering ertoe te bewegen 1.500 alleenreizende kinderen op te nemen. Staatssecretaris Dijkhoff (V&J) zegde eerder toe om bij de opvang van migranten, waartoe Nederland zich verplicht heeft in Europees verband, voorrang te geven aan 750 kinderen vanuit Griekenland. Save the Children vindt dat Nederland minstens het dubbele aantal zou moeten opnemen, ook uit Italië en de Balkan.

Save the Children waarschuwt al langer dat kinderen die in hun eentje naar Europa vluchtten of hun ouders onderweg kwijtraakten, groot gevaar lopen in Europa. Onlangs bevestigde een onderzoek van de Europese Rekenkamer het beeld over het flagrante falen van haar eigen lidstaten: in opvangplekken in Italië en Griekenland worden kinderen opgesloten, lijden honger en dorst, missen gezondheidszorg en riskeren slachtoffer te worden van misbruik en geweld.

In haar eerdere rapport ‘Uit het Zicht, Uitgebuit en Alleen’ toonde Save the Children al aan dat op de Balkan 1.300 alleenreizende kinderen een verhoogd risico lopen om slachtoffer te worden van uitbuiting, geweld en mensenhandel door het grensbeleid en gebrekkige bescherming.

“Dit zijn toestanden die nergens voor horen te komen, maar het gebeurt gewoon in Europa”, zegt directeur Pim Kraan van Save the Children. “In Italië worden kinderen onder barre omstandigheden aan het werk gezet, op delen van de Balkan wordt er met honden op ze gejaagd en worden ze terug de grenzen over gezet, in Griekenland verblijven ze onder barre omstandigheden in kampen. Kinderen worden opgesloten, misbruikt. Nederland moet zo snel mogelijk 1.500 kinderen in veiligheid brengen, dat zou een geweldig voorbeeld zijn voor andere Europese landen.”

Save the Children werkt in de kampen in Griekenland om kinderen bescherming en beschutting te geven. Dat gebeurt ook langs de Balkanroute, bijvoorbeeld in Belgrado. In Italië is Save the Children aanwezig wanneer kinderen aankomen in de havens; de organisatie staat ze bij met juridisch advies en helpt hen wegwijs te worden in de opvangcentra. In bijvoorbeeld Rome en Milaan gaan teams van de organisatie de straat op om met alleenreizende kinderen in contact te treden en ze verder te helpen.