Veel zorginstellingen hebben te weinig financiële slagkracht om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat is de conclusie van de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2020, een analyse door accountancybedrijf EY van jaarverslagen van zorginstellingen met meer dan 5 miljoen euro omzet, ruim 450 instellingen. “We verwachten dat veel instellingen dit jaar met de bank in gesprek moeten”, zegt Ralph Poulssen, adviseur bij EY, tegen NRC.

Winstmarge gedaald

Uit het rapport blijkt dat de gemiddelde winstmarge van zorginstellingen voor het derde jaar op rij is gedaald: van 1,73 procent in 2017 naar 1,46 procent vorig jaar. Met zulke kleine marges hebben instellingen volgens EY nu niet genoeg buffers om de impact van corona op te vangen. Instellingen zoals ziekenhuizen hadden al vet op de botten nodig vanwege grote investeringen zoals nieuwe ict-systemen, innovatieve operatiekamers en nieuwbouw.

De winstmarge daalde vorig jaar bij universitaire en gewone ziekenhuizen, zelfstandige klinieken en in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Bij regionale instellingen voor beschermd wonen tuimelde de marge zelfs van plus 0,9 procent naar 0,3 procent in het rood.