Zelfstandigenorganisaties pleiten voor een verlenging van de zogeheten Tozo-regeling voor zzp’ers. Ze vinden dat de overheid ondernemers moet ondersteunen wanneer zij op zoek gaan naar andere inkomensperspectieven na de coronacrisis.

Met de Tozo-regeling, opgezet vanwege de crisissituatie, kunnen zzp’ers op dit moment hun inkomen tot de bijstandsnorm laten aanvullen. In brieven aan de overheid vragen onder meer FNV Zelfstandigen en ZZP Nederland om de bestaande inkomensondersteuning na 1 oktober met drie maanden te verlengen. Op die manier zouden zelfstandigen hun onderneming coronaproof kunnen maken, zonder zich zorgen te maken over het inkomen.

Uit onderzoek van de organisaties komt naar voren dat veel zzp’ers, die door de coronacrisis langdurig in hun omzet worden getroffen, zoeken naar nieuwe kansen. Veel van de ondervraagde ondernemers gaven aan, indien nodig, de bakens te willen verzetten door hun onderneming aan te passen aan de veranderde omstandigheden en zichzelf als ondernemer verder te willen ontwikkelen. “Bij die verandering hoort ook verlenging van de inkomsensondersteuning”, aldus het betoog.

De zelfstandigenorganisaties dringen verder aan op een regionale aanpak, bijvoorbeeld met omscholingstrajecten voor ondernemers, zodat meer maatwerk kan worden geleverd. De partijen gaan hierover binnenkort met de overheid in gesprek.