Het aantal Rotterdammers dat een schuldregeling kreeg om hun financiële problemen aan te pakken is vorig jaar verdubbeld. Dat is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en bewindvoerderskantoren, zo laat de gemeente dinsdag weten.

Tussen mei 2019 en mei 2020 kregen duizend Rotterdammers een schuldregeling bij de Kredietbank, een jaar daarvoor waren dit er nog vijfhonderd. De verdubbeling komt door een samenwerking tussen de gemeente en bewindvoerders. Bewindvoerders beheren het inkomen en betalen vaste lasten. Een van de gemaakte afspraken met de gemeente is dat ze hun cliënten binnen zes maanden tot een jaar naar schuldhulp verwijzen. Voorheen deden bewindvoerders nauwelijks iets aan het wegwerken van de schulden van hun cliënten.

Ruim vijfduizend Rotterdammers met problematische schulden worden door een bewindvoerder ondersteund, wat is opgelegd door de rechter. De 84 bewindvoerderskantoren waarmee de gemeente nu samenwerkt begeleiden 80 procent hiervan. Er zijn nu betere afspraken gemaakt voor schuldhulpverlening en het aanmelden bij de Kredietbank is gemakkelijker gemaakt.

60.000 Rotterdamse huishoudens lopen momenteel het risico op problematische schulden en door de coronacrisis worden dit er naar verwachting alleen maar meer. Wethouder Michiel Grauss (armoedebestrijding en schuldenaanpak): “Bewindvoering wordt betaald uit de bijzondere bijstand. Dat kostte afgelopen jaar 12 miljoen euro. Daarom wilde ik via een convenant betere samenwerking en meer invloed op de kwaliteit van de bewindvoerderskantoren die cliënten hebben met problematische schulden.”