Overijssel

In Overijssel nemen 8 gemeenten hiertoe het voortouw. Om de mogelijkheden voor nieuw te vormen beleid te onderzoeken hebben Zwolle, Olst-Wijhe, Hardenberg, Steenwijkerland, Staphorst, Deventer, Hof van Twente en Twenterand adviesbureau`s K&E Advies en Lieftink Advies en studenten van de hogescholen Saxion en Windesheim betrokken bij dit onderzoek. 

Doel en wijze van onderzoek

Doel van dit onderzoek is om beleid te kunnen opstellen om de fysieke leefomgeving zodanig in te richten dat dementerenden vaker naar buiten gaan. 

In eerste instantie blijkt dat er al snel en eenvoudig winst valt te behalen.  ,,Neem een stoep. Als er veel gras tussen de tegels zit, zien mensen met dementie dat soms als een grasveld. Oftewel, laat het groenonderhoud niet te veel versloffen als gemeente”. aldus Anita Erkelens, een van de begeleiders van het project.

,,Ook bankjes staan vaak niet op plekken waar deze doelgroep ze graag zou willen. Zet ze aan looproutes naar bijvoorbeeld de bakker of supermarkt in plaats van ergens in de natuur. Dat helpt om mensen met dementie zo lang mogelijk zelf hun boodschappen te laten doen.” 

Een ander obstakel vormen de kruispunten waar lichten tegelijk op groen springen voor fietsers en wandelaars in alle richtingen, zoals in Deventer en Zwolle. ,,Erg onoverzichtelijk.” Om nog maar te zwijgen van het kleurrijke ‘gaybrapad’ bij het Zwolse station. ,,Heel verwarrend, het wordt niet herkend als zebrapad.” Een stoep met verschillende kleuren, is eveneens niet aan te raden. Donkere tegels worden door dementerenden vaak gezien als gaten in het voetpad.

Lichtend voorbeeld vindt Erkelens de manier waarop Den Haag een nieuwbouwwijk voor vooral ouderen ingericht heeft. ,,Op bepaalde plekken zijn beelden van de vroegere wijk neergezet als herkenningspunt voor mensen met dementie.” Het belang van het onderzoek staat volgens haar buiten kijf. ,,Want buiten zijn draagt bij aan het vertragingsproces van dementie.”

Aanleiding voor dit onderzoek was een eerder opdracht van het adviesbureau in de gemeente Rheden. In die gemeente bekeek het bureau hoe technologie kan worden ingezet om dementerenden zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Al snel was de conclusie echter dat er thuis vanalles kan worden aangepast maar dat ook dementerenden graag naar buiten gaan. Dat is immers ook nog gezond bovendien. 

Tijdspad

Het onderzoek moet in maart 2019 zijn afgerond en de eerste resultaten worden al op 7 september 2017 gepresenteerd.