Vorig jaar bereikte Schiphol bijna het plafond van 500.000 starts en landingen, dat jaren geleden met de omgeving is afgesproken. Die afspraken gelden nog tot en met 2020. KLM-topman Pieter Elbers riep onlangs nog op tot een ,,volwassen discussie” om te voorkomen dat de luchthaven enkele jaren ‘op slot’ gaat.

,,De luchtvaartsector vervult een spilfunctie in de samenleving”, erkent ook Nijhuis, die binnenkort plaatsmaakt voor een nog aan te stellen nieuwe topman. Daarom is het volgens hem belangrijk om nu al na te denken over hoe Schiphol veilig en verantwoord verder kan groeien, maar dan wel pas na 2020.

Schiphol handelde vorig jaar bijna 497.000 vliegbewegingen af en kreeg 68,5 miljoen passagiers over de vloer. De grote drukte in vooral de vakantieperiodes dwong de luchthaven tot extra maatregelen om op piekmomenten de passagiersstroom in goede banen te leiden. Die namen een hap uit de winst van het bedrijf.

Onder de streep hield Schiphol, dat ook de luchthavens in Eindhoven, Rotterdam en Lelystad runt, 280 miljoen euro over. Dat is 26 miljoen minder dan een jaar eerder. De omzet nam wel met 2,4 procent toe tot een kleine 1,5 miljard euro. Dat was vooral te danken aan stijgende opbrengsten uit concessies.