Volgens de richtlijnen, die enkele maanden geleden van kracht zijn geworden voor evenementen zoals de Vierdaagsefeesten, moeten tenten, overkappingen, podia, bak- en braadkramen en kermisattracties verder van elkaar af en 2, 5 meter van bestaande gevels af. Dit is verder dan onder de oude regels gebruikelijk was. 

Volgens de burgemeester zouden de Vierdaagsefeesten niet meer in de huidige vorm kunnen bestaan, als ze de regels strikt zouden toepassen.  De directeur van de Vierdaagsefeesten heeft aangegeven geschrokken te zijn van de strenge veiligheidsregels en is blij dat Nijmegen bereid was om flexibel om te gaan met de regels, anders hadden de Vierdaagsefeesten niet door kunnen gaan.   

De burgemeester is niet bang om op de vingers getikt wordt vanwege het flexibele beleid, aangezien de gemeente zelf geacht wordt te controleren of aan de regels wordt voldaan.  

Andere evenementen

De gemeente en Vierdaagsefeesten hebben aangegeven dat ze komend jaar wel gaan kijken wat ze verder moeten veranderen om te kunnen voldoen aan de nieuwe regelgeving.  Ook voor andere evenementen kan het ‘Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen’ consequenties hebben, zoals de Zevenheuvelenloop en het Van Limburg Festival.