Schoutens poging leek niet in vruchtbare aarde te vallen bij Frankrijk, dat zijn verzet herhaalde. De Franse minister Stéphane Travert zei dat elektrisch vissen ,,geen oplossing of innovatie kan vormen. Het is noodzakelijk om ons mariene ecosysteem, de jonge tong en kabeljauw, te beschermen.’’

Natuurschade

Schouten bracht een recent wetenschappelijk rapport onder de aandacht, waaruit blijkt dat pulsvissen minder natuurschade veroorzaakt dan boomkorvissers, die een net met kettingen over de zeebodem slepen. Met elektrisch vissen wordt de bodem niet omgewoeld en verbruiken schepen veel minder brandstof. ,,Niet 100 procent duurzaam, maar wel een zeer belangrijke verbetering”, aldus Schouten.

Ontheffing

Critici stellen dat Nederland veel te voortvarend te werk is gegaan door 84 kotters een ontheffing te geven om elektrisch te vissen in de Noordzee. Kleinschalige en traditionele vissers voerden maandag op diverse plekken in Europa, waaronder IJmuiden, actie tegen het ,,destructieve’’ pulsvissen en riepen tot een definitief verbod. Zij vroegen onlangs al om een fraude-onderzoek naar de vergunningverlening. Schouten zei alle vragen hierover te zullen beantwoorden.

,,De situatie nu drastisch aanpassen zal leiden tot grote sociaal-economische onrust in de Nederlandse vissersplaatsen’’, sprak de bewindsvrouw. ,,Maar wat niet kan, en ik wil dit benadrukken, is dat wij een techniek bij voorbaat verbieden die aantoonbaar beter – duurzamer – is. Als we dat doen, dan weet ik niet hoe we geloofwaardig kunnen blijven in onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen.”

Het Europees Parlement stemde in januari voor een totaalverbod. Eind deze maand wordt onderhandeld met de lidstaten.