Momenteel is er een discussie gaande tussen  Feyenoord-directeur Jan de Jong en wethouder Adriaan Visser (D66, financiën). Jan de Jong wil jaarlijks gegarandeerd minimaal 25 miljoen euro  ontvangen in het nieuwe stadion, met als ‘harde eis’ als eerste te worden uitbetaald. Visser blokkeert dat, omdat deze voorwaarde indruist tegen de afspraken met de stad. 

Visser heeft de gemeenteraad achter zich, De Jong het Legioen. De vraag is wie als eerste zijn positie verlaat, omdat een oplossing voor dit akkefietje cruciaal is op de nog lange weg naar nieuwbouw voor Feyenoord. 

Wel of geen nieuw stadion

Oud-wethouder en  geestelijk vader van gebiedsontwikkeling Hamit Karakus geeft dat of het stadion nu wel of niet komt, Feijenoord XL zal doorgaan. In de ruimtelijke plannen is rekening gehouden met ht huidige stadion. Een nieuw stadion levert economsich veel redenemen op, waaronder werkgelegenehd, maar ruimtelijk gezien maakt het geen verschil. 

Woningen

De komst van de 12.000 woningen staat volgens Karakus niet ter discussie evenals de overkapping van het spoor en de burg. Deze verbinding is nodig voor de ontsluiting van het gebied.