Naar verwachting zitten de ongeveer 1500 ruiten er over twee weken in, waarop het tijd is voor de laatste klussen. Vanaf dit station stappen naar verwachting vanaf 22 juli volgend jaar zo’n 40.000 mensen per dag in en uit de metro. 

Busverkeer

De komst van de metro zorgt voor een flinke ontlasting van het busverkeer in de stad. Als de Noord-Zuidlijn in bedrijf gaat, rijdt 70 procent van de bussen vanuit het noorden, zoals Purmerend en Volendam, niet meer naar Centraal Station maar naar het beginpunt van de metrolijn en de halte Noorderpark. Vanaf daar reizen de passagiers door naar de rest van de stad. Dat geldt ook voor de zuidkant van de stad. Daar eindigt straks de helft van de bussen uit bijvoorbeeld Uithoorn en Aalsmeer en de andere helft stopt bij de Appeltjesmarkt in de Jordaan.

Parkeren

Het nieuwe station biedt verder plek aan vierhonderd P&R-parkeerplekken en kan 1300 fietsen herbergen. ,,Dit gebied werd altijd meewarig bekeken, maar over vijf jaar is dit een bruisend stuk van de stad”, aldus de wethouder.