Op het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam verrijst een nieuwe stadswijk. Een consortium met daarin gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, een dochteronderneming van bouwconcern BAM, heeft de grond voor ruim 84 miljoen euro gekocht en wil er 1350 woningen bouwen.

In het Bajes Kwartier, zoals de wijk gaat heten, komen huur- en koopwoningen in alle prijscategorieën. Ongeveer 400 woningen in de wijk worden sociale huurwoningen. De wijk wordt autoluw, parkeren gebeurt grotendeels ondergronds.

Alle gebouwen in het Bajes Kwartier worden volledig energieneutraal. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Daarnaast komt windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines.

Bij het bouwen van de wijk wordt 98 procent van het materiaal uit de gevangenis opnieuw gebruikt. De gevels van de gevangenistorens worden gebruikt in nieuwe studentenwoningen. Beton en cement worden met nieuwe technieken gebroken en opnieuw gebruikt. Van oude celdeuren wordt een brug gemaakt. Ook de tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes.

Van de zes karakteristieke gevangenistorens, die in gebruik waren van 1978 tot 2016, blijft er een behouden. Die wordt getransformeerd tot ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw.

AM werkt samen met investeerder AT Capital en de ontwerpers OMA, FABRICations en LOLA Landscape.