Het kabinet onthult woensdag welke stikstofmaatregelen het neemt om te zorgen dat snel weer gebouwd kan worden aan nieuwe woningen en infrastructuurprojecten.

Veel ingrepen zijn al uitgelekt, een verlaging van de maximumsnelheid overdag naar 100 kilometer per uur springt het meest in het oog.

De lagere snelheidslimiet gaat niet alleen gelden voor wegen rond beschermde natuurgebieden, maar in het hele land, melden ingewijden. Als doekje voor het bloeden voor ‘autopartij’ VVD mag op wegen waar nu een limiet geldt van 130, ’s avonds en ’s nachts nog wel zo hard worden gereden.

Het kabinet kijkt niet alleen naar maatregelen om de stikstofuitstoot daadwerkelijk te beteugelen. In Brussel zou ook gepraat worden over de mogelijkheid om kleinere beschermde natuurgebieden samen te voegen. Daardoor hoeven mogelijk op minder plekken maatregelen te worden genomen om de uitstoot te verlagen.

Het kabinet wil de crisis verder te lijf gaan door koeien op een speciaal dieet te zetten, zodat hun mest minder stikstof bevat. Verder wordt volgens betrokkenen zo’n kwart miljard euro uitgetrokken voor natuurbescherming. Er komt een noodwet om bijvoorbeeld dijk- en kustbeschermingsprojecten door te kunnen laten gaan.

De ingrepen zijn nodig omdat de afgifte van vergunningen tot stilstand is gekomen door een uitspraak eind mei van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter oordeelde dat de overheid de natuur onvoldoende heeft beschermd door te makkelijk toestemming te geven voor projecten waar stikstof bij wordt uitgestoten

Bron: ANP