Een groot deel van de miljoen woningen die nodig zijn om het huizengebrek op te lossen kan niet worden gebouwd door nieuwe rekenregels van het kabinet. Dat verwacht Bouwend Nederland. Een stoet van overheden, bedrijven en instanties vreest voor een debacle, schrijft De Telegraaf.

Deskundigen vergelijken de kwestie al met de juridische stikstofcrisis en de PFAS-malaise. De roep om een nieuw drama voor de bouw te voorkomen is volgens de krant groot. “Houd de bestaande regelgeving voor geluidsnormen in stand. Dan kunnen we zonder extra obstakels verder met het oplossen van het groeiende woningtekort”, zegt Ruben Heezen van Bouwend Nederland.

Volgens burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven betekent de nieuwe rekenmethode dat er in 75 procent van de gemeente Haarlemmermeer geen woningen meer kunnen worden gebouwd. “De consequenties voor ons zijn desastreus”, waarschuwt ze. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) ontkennen dat er niet meer gebouwd kan worden in de toekomstige herriezones.