Dat staat in een onderzoek in opdracht van de gemeenteraad dat donderdag is gepresenteerd. ”De hoogte van de stapels banden had uit brandveiligheidsoverwegingen aanleiding moeten geven tot zorgen”, wijst het onderzoek uit.

De gemeente had meer rechtsmiddelen moeten uitproberen tegen het bedrijf en de juridische confrontatie moeten aangaan om het signaal te geven dat de veiligheid belangrijk is, aldus de onderzoeker.

Door onbekende oorzaak vloog een enorme berg banden begin november in brand. Pas vijf dagen later, toen de brandweer een geschikte blusmethode had gevonden, werd het vuur gedoofd.

Bedenkingen

Volgens de uitkomsten van het onderzoek heeft de brandweer al in 2004 ernstige bedenkingen geuit over de beheersbaarheid van een eventuele brand bij de bandenopslag.

Vanaf 2009 kreeg de gemeente Someren steeds meer klachten over het bedrijf. Zo werden op een illegale parkeerplaats containers met banden opgeslagen en kwam de gemeente daartegen nauwelijks in actie.

De onderzoeker concludeert dat de gemeente vooral met de eigenaar van het bedrijf in gesprek wilde blijven uit angst dat hij zijn kansen om uit te breiden ging benutten.

Beperkt

Het college van Someren benadrukt dat de juridische mogelijkheden om het bedrijf aan te pakken beperkt waren maar trekt toch het boetekleed aan. ”Met de kennis van nu hebben we de mogelijkheid om andere besluiten te nemen niet voldoende onderkend en dus niet benut”, aldus de reactie.

Om een doorstart van het bedrijf te voorkomen, kocht de gemeente het terrein van de eigenaar dit jaar voor bijna 9 ton.