De Amsterdamse grachten zijn werelderfgoed en trekpleister voor veel toeristen. Maar ze zijn ook verouderd en toe aan een opknapbeurt. 

Uitdagingen

Dit project kent vele uitdagingen. Om te beginnen de prijs. De gemeente Amsterdam heeft becijferd dat het vervangen van ongeveer 500 kilometer kade zo`n 10.00 euro per strekkende meter zal gaan kosten. Een flink bedrag bij elkaar. Daarnaast zijn de kades verschillend in technische staat en plaats. De vervanging van de kades in het centrum zal heel anders verlopen dan de vervanging in de overige delen van de stad. Daarnaast liggen er vele monumentale panden aan de kades die niet mogen gaan verzakken als gevolg van de werkzaamheden. 

Kademuurprogramma

De gemeente Amsterdam wil niet wachten tot de kademuren dringend aan vervanging toe zijn maar al ingrijpen voordat dat punt is bereikt. Dit brengt namelijk nog grotere logistieke uitdagingen met zich mee dan vervanging op een eerder tijdstip. Hiertoe is het Kademuurprogramma opgesteld. Dit programma wil het mogelijk maken om kleine incidentele vervangingen op het laatste moment te vervangen door vervanging van een groot aantal kilomerters ineens. De markt moet hierbij wel intensief worden betrokken. 

Proef innovatiepartnerschap 

Ongeveer 5 aannnemers zullen via het zogenaamde innovatiepartnerschap de mogelijkheid krijgen om met twee stukken van 100 meter nieuwe oplossingen te bedenken en beproeven. Het is de bedoeling dat de aannemers hun creativiteit de vrije loop laten gaan en bedenken hoe de kades kunnen worden gecombineerd met functies die Amsterdam nodig heeft. Daarnaast moeten de aannmeners dit tegen een lagere prijs doen dan nu is begroot.