Brussel snijdt fors in groeiprognose Nederland

Brussel snijdt fors in groeiprognose Nederland

Nieuws
Bewaren in kennisdossier
07 februari 2019

De Europese Commissie heeft haar groeiprognose voor de Nederlandse economie fors naar beneden bijgesteld. Volgens Brussel heeft Nederland last van de toegenomen internationale onzekerheid, wat druk zet op de bedrijfsinvesteringen. Ook is het consumentenvertrouwen de laatste maanden flink afgenomen en is sprake van stagnatie bij nieuwe bouwplannen.

In de nieuwe winterraming van de commissie worden voor 2019 en 2020 plussen voorspeld van 1,7 procent, na een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 2,5 procent in 2018. Bij de herfstraming in november ging Brussel nog uit van 2,4 procent groei dit jaar. De prognoses voor 2018 en 2020 lagen toen op respectievelijk 2,8 procent en 1,8 procent.

Ook de vooruitzichten voor de eurozone als geheel zien er minder rooskleurig uit. De ramingen voor Duitsland en Italië zijn behoorlijk herzien. Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de commissie zegt dat vooral de voorspellingen voor de grotere eurolanden nu lager liggen. Dit komt voor een belangrijk deel door externe factoren als de handelsspanningen en de afzwakkende economische groei in China. Dat er rond de brexit nog altijd veel onduidelijk is, zorgt voor extra onzekerheid.

Bron: ANP

Reageren