Geitenstop in Noord-Holland om gezondheid

Geitenstop in Noord-Holland om gezondheid

Nieuws
Bewaren in kennisdossier
11 december 2018

In de provincie Noord-Holland is een zogenoemde geitenstop van kracht geworden. Dat betekent dat er voorlopig geen nieuwe geitenboerderijen meer bijkomen, geitenboerderijen niet mogen uitbreiden en dat andere boerderijen niet mogen 'omschakelen' naar een geitenhouderij.

Gezondheid

De provincie neemt de maatregel wegens de ,,landelijke onrust rondom de mogelijke effecten op de volksgezondheid", aldus gedeputeerde Jaap Bond van Landbouw. ,,De afgelopen weken zijn er meerdere signalen binnengekomen dat het aantal geiten in de provincie Noord-Holland harder toeneemt dan in de afgelopen jaren. Daarnaast kreeg ik vragen van wethouders hoe zij met deze groei moeten omgaan, maar ook met de onrust die ontstaat bij hun inwoners."

Bond zegt het vervelend te vinden dat boeren hiermee getroffen worden, maar hij zegt geen andere keuze te hebben dan de tijdelijke maatregel in te voeren. Vijf andere provincies namen eerder al dergelijke maatregelen. Uit onderzoek blijkt dat inwoners die dicht bij geitenboerderijen wonen meer kans hebben op een longontsteking. Naar de reden hiervoor, loopt vervolgonderzoek.

Bron: ANP

Reageren