CO2-compensatie standaard in reispakket

CO2-compensatie standaard in reispakket

Nieuws
Bewaren in kennisdossier
09 januari 2018

Enkele reisorganisaties gaan betalen voor de CO2-uitstoot van hun vakantiegangers. Brancheorganisatie ANVR vindt dat reizigers nog te weinig zelf doen om hun reis CO2-neutraal te maken.

In 2016 wilde slechts 1 op de 800 vakantiegangers vrijwillig betalen voor de milieubelasting door de vakantiereis.

CO2-compensatie

Omdat het aantal vrijwillige keuzes volgens de ANVR te weinig is om verschil te maken, gaan een aantal aangesloten reisorganisaties CO2-compensatie standaard in het reispakket opnemen. Die vergoeding kost reisorganisaties ongeveer 5 euro per klant en wordt uit de winst gehaald.

,,Reisorganisaties zijn al jaren bezig met verduurzamen. Naast de vergoeding helpen touroperators hun reizigers ook met adviezen over milieubewuste keuzes'', aldus een woordvoerster van ANVR. Volgens haar is de eerste stap neutraliseren, maar wil de branche uiteindelijk CO2 actief helpen terugdringen.

Compensatiegeld

Het compensatiegeld gaat naar een Zwitserse milieuorganisatie, de South Pole Group. Die voert diverse projecten uit om CO2-uitstoot te verminderen. Een voorbeeld is het ontwikkelen van energiezuinige kooktoestellen in Ghana, die 25 procent minder houtskool gebruiken.

Bron: ANP

Reageren