Familie moet helpen bij thuiszorg

Familie moet helpen bij thuiszorg

Nieuws
Bewaren in kennisdossier
01 december 2015

Mensen die hulp in de huishouding krijgen in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht, moeten volgend jaar misschien een beroep doen op familie en vrienden. De gemeente krijgt minder geld van het Rijk en kiest daarom een andere aanpak: de gemeente kijkt straks ,,eerst naar de mogelijkheden binnen het eigen netwerk'' van mensen die hulp krijgen.

Stichtse Vecht krijgt volgend jaar 40 procent minder van het Rijk voor de hulp in het huishouden. De gemeente maakte maandag bekend dat ze ,,de huidige vorm van hulp bij het huishouden niet meer kan financieren''. Stichtse Vecht benadrukt: ,,We doen het uiterste wat mogelijk is met het beperkte budget dat we nog hebben. Mensen die het echt niet zelf kunnen organiseren, blijven we ondersteunen.'' Ongeveer 1350 huishoudens in Stichtse Vecht krijgen via de gemeente hulp met het huishouden.

Politieke keuze

Volgens ouderenbond ANBO schiet Stichtse Vecht in de slachtofferrol, ten koste van haar eigen burgers. ,,De bezuiniging was al jaren bekend, dus de gemeente had ruim de tijd zich hier op voor te bereiden. Dit is niet iets wat de gemeente Stichtse Vecht overkomt: het is een politieke keuze van ze'', zegt Liane den Haan, bestuurder van ANBO.

Bron: ANP

Reageren