Coalitie verder met overleg over illegalen

Coalitie verder met overleg over illegalen

Nieuws
20 april 2015

De top van VVD en PvdA zit maandag vanaf 10.30 uur weer bij elkaar in het Torentje van premier Mark Rutte voor overleg over de opvang van illegalen. De twee regeringspartijen onderhandelen - met tussenpozen - al sinds vorige week dinsdagavond om een oplossing te vinden voor het meningsverschil.

VVD en PvdA staan lijnrecht tegenover elkaar over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland recht hebben op onderdak en eten ('bed, bad en brood'). De PvdA vindt van wel, de VVD is tegen. Die partij vreest dat opvang alleen maar meer asielzoekers aantrekt. De liberalen wezen vrijdag naar de afspraken uit het regeerakkoord over een actief en consequent terugkeerbeleid: ,,Wie hier niet mag blijven, moet vertrekken of wordt uitgezet.''

Goede sfeer

PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA) zeiden vrijdag dat partijen eruit willen komen. Rutte benadrukte de goede en plezierige sfeer, maar erkende dat het een ingewikkelde zaak is.

Dreigende kabinetscrisis

Bronnen in de coalitie gaan er nog steeds van uit dat de gesprekken tot een akkoord kunnen leiden, maar als dat niet lukt dreigt een ernstige kabinetscrisis.

Bron: ANP

Reageren