Nieuw boek Geldwijzer Studenten bundelt alle beschikbare informatie over studeren en geld

Nieuw boek Geldwijzer Studenten bundelt alle beschikbare informatie over studeren en geld

Nieuws
27 mei 2015

Per 1 september 2015 verandert het studiefinancieringsstelsel voor het hoger onderwijs. De basisbeurs wordt afgeschaft, studenten mogen er 35 jaar over doen om hun lening terug te betalen en de aanvullende beurs gaat omhoog. De regels en voorwaarden rondom deze veranderingen leiden echter nog steeds tot vragen.

Onduidelijkheid over leenmogelijkheden, terugbetalen van de studieschuld, de studenten-OV-chipkaart en het switchen van studie: studenten willen nog veel weten over het nieuwe stelsel. Dit blijkt uit het Nibud Studentenonderzoek dat eind juni verschijnt. Het Nibud bundelt deze en nog veel meer vragen en antwoorden van (aankomende) studenten en hun ouders in het geheel vernieuwde boek Geldwijzer Studenten.

Wat verandert er precies?

De basisbeurs in het hoger onderwijs van ongeveer 280 euro (voor uitwonenden; 103 euro voor thuiswonenden) wordt afgeschaft. Ook studenten die nu in hun bachelorfase zitten krijgen daarmee te maken, zij verliezen de basisbeurs wanneer ze aan een master beginnen. Studenten mogen meer gaan lenen om het verlies aan basisbeurs te compenseren. Terugbetalen mag in 35 jaar, in plaats van 15 jaar. Voor mbo’ers verandert de studiefinanciering niet. De aanvullende beurs voor studenten van wie de ouders weinig verdienen wordt wat verhoogd en gelijkgetrokken voor uit- en thuiswonenden.

Bron: Nibud

Reageren