Drinkwater overal veilig ondanks lozing GenX

Drinkwater overal veilig ondanks lozing GenX

Nieuws
Bewaren in kennisdossier
04 augustus 2017

Het drinkwater in Dordrecht, Rotterdam en omstreken is overal veilig. Weliswaar loost het bedrijf Chemours in Dordrecht een mogelijk kankerverwekkende stof op de rioolwaterzuivering van Dordrecht die ook in het drinkwater terechtkomt, maar de concentraties blijven zo laag dat mensen er geen gezondheidsschade door oplopen. Tot die conclusie komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een donderdag verschenen risicoanalyse.

FRD-903 wordt gebruikt in zogeheten GenX-technologie, waarmee onder meer anti-aanbaklagen en hittebestendige coatings worden gemaakt.

Goede monitoring nodig

Ook op langere termijn blijft de concentratie van de stof, FRD-903, volgens het RIVM net onder de richtwaarde die is vastgesteld als veilig voor mensen. Maar als een grotere hoeveelheid van de stof geloosd zou worden, wordt die waarde wel overschreden. ,,Dat pleit voor goede monitoring van het oppervlaktewater'', aldus het instituut.

Chemours, vroeger DuPont, heeft herhaaldelijk regels overtreden. Zo stootte het bedrijf jarenlang een grotere hoeveelheid van de giftige stof PFOA uit dan toegestaan. Dat heeft vermoedelijk geleid tot gezondheidsschade voor medewerkers en omwonenden.

 

Bron: ANP

Reageren