Hoogste gebouw van Nederland mag er komen

Hoogste gebouw van Nederland mag er komen

Nieuws
Bewaren in kennisdossier
10 augustus 2017

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) heeft woensdag 9 augustus geoordeeld dat het bestemmingsplan van de gemeente Rotterdam in stand blijft, die dit gebouw van 215 meter hoog mogelijk maakt.

Dit gebouw, de Zalmhaventoren, wordt hiermee het hoogste gebouw van Nederland. In de toren komen 255 woningen, kantoren, een parkcafé, een restaurant en een uitkijkplatform dat voor het publiek toegankelijk is. Naast de Zalmhaventoren, maakt het bestemmingsplan ook twee woontorens van 70 meter hoog mogelijk, de Kaantorens.

Bezwaren

Door een bewonersstichting en LaSalle Investment Management waren bezwaren ingediend. Ze zijn van mening dat door de komst van deze torens het woon- en leefklimaat zal worden aangetast, nu de hoge gebouwen veel zonlicht zullen wegnemen en windhinder zullen veroorzaken. Daarnaast zijn ze bang dat er parkeerproblemen zullen ontstaan. 

Uitspraak Afdeling

De Afdeling heeft geoordeeld dat het bestemmingsplan in stand wordt gelaten. Wel heeft de Afdeling een aantal afwijkingsbevoegdheden geschrapt, wat ervoor zorgt dat de torens niet horger kunnen worden dan 70 meter en dat de parkeergarage voldoende parkeergelegenheid biedt. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk. 

 

Bron: Raad van State

Reageren